Ameliorarea arsurilor prin chirurgia plastică

Dr. Cristian Nițescu articole blog, chirurgie estetica

Se întâmplă uneori ca, din neatenție sau alte motive, unele persoane să sufere arsuri. Pe lângă suferința fizică, arsurile lasă în urmă și un disconfort psihic, legat de înfățișarea respectivei persoane.
Din fericire, chirurgia plastică poate ameliora aspectul pacienților. Iată în cele ce urmează câteva aspecte ce merită reținute.

– Bridele, adică cicatricile retractile, beneficiază de tratament chirurgical, adică pot fi eliminate prin aplicarea de grefe de piele și/sau crearea de mici lambouri locale.
– Zonele cu cicatrici postcombustionale (arsuri) pot fi excizate în totalitate cu ajutorul unor expandere, ce întind pielea sănătoasă, creând astfel un surplus de piele ce va fi utilizat pentru înlocuirea regiunilor cicatriciale.
– Problemele legate de alopecie (zone cu lipsă de păr) postcombustională pot fi ameliorate sau rezolvate în totalitate în anumite cazuri tot cu ajutorul unor expandere.
– Cicatricile postcombustionale (arsuri) se maturează complet în aproximativ 1 an de la operație/vindecare. În acest timp, chirurgul plastician vă va recomanda aplicarea de geluri pentru cicatrici, de folii siliconice sau feșe compresiv-elastice pe zonele vizate, toate acestea având un rol semnificativ în ameliorarea aspectului estetic al cicatricilor.

Trebuie știut că nu există nicio intervenție chirurgicală care să șteargă orice urme de arsuri, dar aspectul estetic al acestora poate fi de multe ori mult ameliorat.