Chirurgia epispadias

Epispadiasul este o malformaţie congenitală în care meatul urinar (orificiul extern al uretrei) este situat pe faţa dorsală a penisului. Epispadiasul este o malformaţie rară şi foarte gravă. Epispadias este aproape întotdeauna asociat cu o extrofie vezicală (dezvoltarea incompletă a vezicii şi a peretelui abdominal). Afecţiunea este însoţită frecvent şi de alte probleme, precum: incontinenţă urinară, disfuncţii sexuale.

Singurul tratament pentru epispadias este reconstrucţia chirurgicală.

Investigaţiile recomandate în cazul unei reconstrucţii chirurgicale epispadias sunt hemograma (stabilirea numărului de globule albe şi roşii), coagulograma (capacitatea de coagulare a sângelui), glicemia, ureea, VSH-ul, Rh-ul, transaminazele, proteinele totale, bilirubinemia, electrocardiograma, măsurarea tensiunii arteriale, etc.

Un rol foarte important îl are stabilirea numărului de trombocite. Trombocitele sunt mici elemente solide prezente în sânge care contribuie la procesul de coagulare. Astfel, în cazul apariţiei unei hemoragii, de exemplu, trombocitele se adună, formând un cheag şi ajutând la oprirea sângerării. Valoarea normală a trombocitelor este cuprinsă între 150 000 şi 300 000 /mm cub. Atunci când valoarea acestora scade, riscul de sângerare al vaselor sanguine creşte. Nivelul ridicat al trombocitelor, pe de altă parte, produce o coagulare accentuată, împiedicând circulaţia în vase.

Stabilirea stării de sănătate la nivel cardiovascular este, de asemenea, foarte importantă. Din acest motiv medicul chirurg recomandă efectuarea unei cardiograme. Înainte de operaţie, pacientului îi va fi măsurată şi tensiunea arterială.

Ce se întâmplă dacă rezultatul analizelor preoperatorii este negativ?

În situaţia în care rezultatul analizelor preoperatorii este unul negativ, se va încerca stabilizarea afecţiunii descoperite. Pacientului îi va fi administrat tratamentul necesar, până când problema va fi înlăturată sau stabilizată.

Intervenţiile chirurgicale, indiferent de tipul acestora, presupun o stare de sănătate bună, echilibrată. Din acest motiv, o persoană care suferă de anemie, de exemplu, nu poate fi operată, cu atât mai mult cu cât operaţia estetică nu constituie o urgenţă. În acest caz, pacientei/pacientului îi va fi administrat fier, pentru ca anemia de care suferă să fie tratată.

Pregătirea pentru anestezie

Intervenţiile chirurgicale estetice se efectuează, în general, sub efectul anesteziei generale. Sunt şi unele proceduri însă care pot fi executate cu anestezie locală. Anestezia este foarte importantă deoarece asigură atât analgezia (pierderea sensibilităţii la durere), cât şi controlul asupra reacţiilor naturale ale corpului.

Înainte de anestezie este necesar ca toate afecţiunile pacientului să fie echilibrate, pentru a nu exista complicaţii. Totodată, pacientului îi vor fi efectuate unele teste alergologice pentru a nu exista reacţii adverse la anestezic.

Puteţi viziona o emisiune despre operaţiile estetice la care recurg bărbaţii, pe SănătateaTV.ro !