Chirurgia ginecomastiei

Ginecomastia reprezintă dezvoltarea excesivă a sânilor la bărbaţi. Prezenţa glandei mamare la bărbaţi poate genera disconfort fizic şi psihic, în funcţie de gradul de dezvoltare al afecţiunii: de la depozite de ţesut glandular discrete, până la dezvoltarea unor sâni considerabili.

Ginecomastia poate apărea tranzitoriu chiar de la naştere, dar cel mai frecvent este întâlnită la pubertate, în 55%-65% din cazuri. Incidenţa acestei afecţiuni în rândul adulţilor este de 25%-30% . Cea mai frecventă cauză este constituită de anumite dereglări hormonale, mai precis creşterea nivelului hormonilor estrogeni (feminini) şi scăderea hormonilor androgeni (masculini). Aceste dereglări hormonale sunt determinate de afecţiuni hepatice, pulmonare, tumori testiculare, suprarenale, ale prostatei, consumul de droguri sau afecţiuni congenitale. Ginecomastia benignă este cauzată de administrarea unor medicamente (anabolizante, spironolactona), de consumul de alcool şi droguri, precum şi de obezitate.

În cazul în care tratamentul medicamentos pentru reducerea ginecomastiei nu dă rezultate, poţi apela la chirurgia plastică.

Operaţia de ginecomastie

Chirurgia ginecomastiei durează aproximativ 2-3 ore şi se desfăşoară sub anestezie generală. Există 2 tipuri de abordare: dacă grăsimea în exces la nivelul sânului este cauza, se va efectua lipoaspirație cu niște canule de dimensiuni mici. Dacă ginecomastia se datorează unei dezvoltări anormale ale glandei mamare, aceasta fiind de dimensiuni extrem de mari, se va face o incizie periareolară. În unele cazuri, când există atât o glandă de dimensiuni mari, cât și grăsime în exces, este necesară combinația acestor două metode. În oricare dintre cazuri, cicatricile postoperatorii sunt practic imperceptibile, dacă se respectă cu strictețe indicațiile postoperatorii ale chirurgului.

Perioada postoperatorie şi recuperarea după ginecomastie

După operaţie, pacientul va purta o vestă compresiv-elastică timp de 2-3 săptămâni. Îţi vor fi administrate medicamente (antialgice) pentru atenuarea durerilor. Firele vor fi scoase după 7-14 zile de la intervenţia chirurgicală.

Îţi poţi relua activitatea normală după aproximativ o săptămână, dar este recomandat să eviţi activităţile care îţi solicită braţele. Cicatricile se vor vindeca în aproximativ un an după intervenţia chirurgicală, perioadă în care este contraindicată expunerea la soare.

Riscuri ale operaţiei de ginecomastie

În urma chirurgiei ginecomastiei pot apărea complicaţii precum: infecţii, modificări de sensibilitate a mamelonului, necroză de părţi moi, învaginarea mamelonului, insuficienta retracţie tegumentară.

Pentru minimalizarea acestor riscuri, adresează-te unui chirurg plastician şi asigură-te că intervenţiile se desfăşoară în condiţii corespunzătoare. Respectă cu stricteţe sfaturile acestuia pre şi postoperatorii!

Rezultatele procedurii chirurgicale de eliminare a ginecomastiei sunt permanente.

Chirurgia ginecomastiei produce reducerea glandelor mamare masculine pentru a conferi un echilibru estetic al corpului şi a reda aspectul masculin, aducându-ţi multiple beneficii fizice şi psihice.

Puteţi viziona o emisiune despre operaţiile estetice la care recurg bărbaţii, pe SănătateaTV.ro !