Implantul de testicul

Implantul de testicul implică o intervenţie chirurgicală, utilă în cazul pierderii sau lipsei unui testicul. Implantul testicular este o opţiune pentru copiii cu testiculul necoborât sau torsionat şi adulţii care suferă de afecţiuni testiculare, necesitând extracţia testiculelor.
Torsionarea este o rotire extremă a unuia sau a ambelor testicule. Testiculele sunt astfel lezate şi devine necesară extracţia lor. De asemenea, există şi alte afecţiuni testiculare, precum cancerul testicular, care impune extracţia unuia sau ambelor testicule.
Poţi apela însă la implantul de testicul (denumit şi protezare testiculară) doar pentru motivele estetice oferite (şi psihologice asociate), acesta neavând însă un rol funcţional.

Implanturi testiculare

Aceste dispozitive sunt de aceeaşi mărime, greutate, formă şi textură ca un testicul normal. Protezele sunt disponibile, în general, în 4-5 dimensiuni: extra-redus, redus, mediu şi mare. Implantul este realizat dintr-un înveliş de elastomer silicon, are conținut siliconic și o suprafaţă texturată sau netedă, în funcție de firma producătoare. Greutatea, forma şi textura implantului sunt foarte apropiate de cele ale unui testicul normal, oferind un aspect şi o senzaţie foarte naturală.

Pregătirea preoperatorie pentru implantul de testicul

Înainte de intervenţia chirurgicală, nu trebuie să iei aspirină, vitamina C sau alte medicamente pe bază de aspirină (acid acetilsalicilic). De asemenea, trebuie să faci analize de sânge şi urină. În plus, trebuie să fii în cea mai bună formă de sănătate. Anunţă chirurgul dacă suferi de anumite afecţiuni.

Intervenţia chirurgicală durează aproximativ 1h-1h1/2 şi se desfăşoară sub anestezie generală sau rahidiană. Vei discuta cu medicul chirurg pentru a alege tipul de anestezie cel mai potrivit pentru tine. În general, operația de introducere a implantului de testicul nu necesită internare. Dacă ai probleme medicale, poţi rămâne internat însă câteva ore.

Îngrijiri postoperatorii după implantul de testicul

În primele 2 zile după intervenţia chirurgicală, este posibil să simţi un disconfort local. Ţi se vor prescrie medicamente pentru atenuarea durerilor. Vei avea aplicate pansamente pe scrot, timp de câteva zile. În primele zile de la operaţie este posibil să te simţi mai obosit, iar zona tratată va fi puţin mai umflată şi sensibilă la atingere. Urinarea nu va fi afectată.

De asemenea, este indicat să ai o igienă locală riguroasă. Se impune şi menţinerea unei perioade de repaus sexual de minim 2 săptămâni.
Îţi vei putea relua activităţile normale după 7-10 zile de la operaţia de implant de testicul. În cazul în care apar probleme, este necesar să anunţi imediat medicul care ţi-a făcut implantul.

Riscuri induse de implantul de testicul

Ca şi în cazul oricărei intervenţii chirurgicale, pot apărea riscuri precum: infecţii, întârziere în vindecare, acumulări de fluid, sângerări, diferite reacţii de la anestezie. Aceste complicaţii sunt însă rare. Apelează la un chirurg plastician cu experienţă pentru limitarea acestor riscuri şi asigură-te că operaţia se desfăşoară în condiţii corespunzătoare.

De asemenea, există riscul minim ca organismul să respingă implantul de testicul. Implantul poate să se rupă sau să curgă, în acest caz necesitând a fi schimbat.

Implantul de testicul  poate oferi multiple beneficii de ordin estetic şi psihologic, întrucât pierderea sau lipsa unui testicul constituie de multe ori obiectul a numeroase complexe şi frustrări pentru bărbaţi.

Puteţi viziona o emisiune despre operaţiile estetice la care recurg bărbaţii, pe SănătateaTV.ro !