Intervenţia chirurgicală pentru cheilopalatoschizis sau „gura de lup”

Cheilopalatoschizis, afecţiune numită popular „gură de lup”, este o malformaţie congenitală caracterizată prin apariţia unei fisuri la nivelul buzei superioare şi a palatului. Dincolo de problemele de ordin estetic, această anomalie afectează serios funcţionalitatea organismului.

Acest tip de malformaţie determină apariţia dificultăţilor de hrănire şi stopează dezvoltarea limbajului. Principala modalitate de tratare a acestei afecţiuni o reprezintă intervenţia chirurgicală.

Pregătirea preoperatorie pentru cheilopalatoschizis

Dincolo de analizele comune, existente în cazul oricărei intervenţii chirurgicale,  este necesară corectarea unor probleme care ar putea îngreuna procesul operator. Astfel, este necesară corectarea obstrucţiilor căilor respiratorii, prin administrarea de oxigen (atunci când obstrucţia este minoră) sau prin traheostomie, atunci când este vorba de o urgenţă.

Intervenţia  chirurgicală în cazul „gurii de lup”

Medicii recomandă ca intervenţia chirurgicală de corecţie a acestui defect să fie realizată în special la copiii cu vârste cuprinse între 6-12 luni, pentru a se permite dezvoltarea optimă a limbajului. În cazul operaţiilor efectuate înainte de luna a şasea, există riscul producerii unor anomalii ale dezvoltării, care afectează fizionomia copilului. În cazul în care apar unele probleme de sănătate, medicul poate amâna efectuarea intervenţiei până la vârsta de 18 luni. Tipul intervenţiei şi numărul necesar de operaţii depind de gravitatea afecţiunii şi de prezenţa altor malformaţii faciale ale pacientului.

Posibile complicaţii ale operaţiei de cheilopalatoschizis

Riscul apariţiei diverselor complicaţii se măreşte în cazul în care „gura de lup” se asociază cu alte malformaţii. În afară de unele complicaţii specifice, pot să apară unele efecte adverse comune, posibile în cazul oricărei alte intervenţii chirurgicale, cum sunt cele alergice, apariţia hemoragiei, hematomul sau infecţia.

Perioada recuperatorie după operaţia „gurii de lup”

Pentru perioada recuperatorie, medicul chirurg va recomanda administrarea de antibiotic pentru o perioadă de cinci zile şi urmărirea semnelor de infecţie, cum sunt apariţia febrei sau o stare generală proastă. În urma acestei intervenţii pot să rămână unele cicatrici care pot fi corectate cu ajutorul chirurgiei plastice. De asemenea, pot fi necesare unele modalităţi complementare tratamentului, precum logopedia şi consilierea psihologică.