Intervenţia de lipoaspiraţie cu laser


Lipoaspiraţia este o intervenţie chirurgicală ce presupune îndepărtarea excesului de grăsime localizată în diferite zone ale corpului. Trebuie să se ţină cont însă de faptul că lipoaspiraţia nu este o metodă de slăbit, ci o metodă de conturare şi retuşare a corpului.

Lipoaspiraţia cu laser este o metodă recentă, derivată din lipoaspiraţia clasică și implică folosirea luminii laser, prin introducerea ei în ţesutul adipos cu ajutorul fibrei optice. Lipoaspiraţia cu laser se adresează persoanelor care nu răspund la tratamentul dietetic şi la exerciţii fizice. Este o intervenţie preferată preponderent de femei – 80% dintre femei apelează la acest tip de remodelare corporală.

Este o tehnică relativ recentă, care elimină ţesutul adipos în exces, din diferitele părţi ale corpului. Noutatea tehnicii de lipoaspiraţie cu laser este dată de faptul că grăsimea, în loc să fie lipoaspirată prin sistemul clasic de vacuum, este emulsionată cu ajutorul unui laser, astfel încât grăsimea transformată într-o pastă este apoi mult mai ușor aspirată.

„Un mare beneficiu al tehnicii de lipoaspiraţie cu laser este faptul că laserul are capacitatea de a retracta pielea, în situaţia în care uneori, după lipoaspiraţia clasică, pacienţii rămân cu multă piele în exces. Retracţia pielii după folosirea laserului este foarte importantă, deoarece, în această situaţie, pacientul nu mai are nevoie de intervenţii suplimentare, a explicat dr. Cristian Niţescu, chirurg estetician la Spitalul Clinic de Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri din Capitală. Nu toți pacienții sunt însă candidați pentru acest tip de intervenție: dacă depozitele adipoase sunt foarte mari sau tegumentele sunt inelastice, este posibil să fie necesară utilizarea lipoaspirației clasice asociate sau nu cu excizia surplusului de piele rezultat.

Etapele intervenţiei de lipoaspiraţie cu laser

Primul pas în realizarea acestui tip de intervenţie chirurgicală constă în injectarea, ca şi în lipoaspiraţia clasică, a unei soluţii asemănătoare soluţiei Klein, în zona de lipoaspirație. Această soluţie se injectează până când pielea este în tensiune. „Se realizează o injectare până la tumescenţă a ţesuturilor, astfel încât lipoaspiraţia cu laser să se desfăşoare în cele mai bune condiţii. În operaţia de lipoaspiraţie cu laser este nevoie de această tehnică super-umedă care ne ajută să folosim laserul fără a produce daune ţesuturilor”, a explicat dr. Niţescu.

Durata intervenţiei depinde de zonele unde trebuie aspirat şi de cât ţesut adipos scoatem. După această etapă, urmează pasul doi: momentul în care se realizează aşa zisa lipoaspiraţie cu laser. În această etapă, se introduce canula în vârful căreia se află fibra optică a laserului, pentru ca grăsimea să poată fi aspirată. Este o operaţiune ce poate dura între 30 şi 40 de minute.

„Ultima etapă, cea de-a treia, constă în aspirarea grăsimii emulsionate. Laserul emulsionează grăsimea, dar nu o şi aspiră. Grăsimea emulsionată este aspirată cu ajutorul unei seringi sau a unei canule. În acest caz nu este vorba despre o lipoaspiraţie, ci pur şi simplu de o aspirare a grăsimii emulsionate, a continuat chirurgul estetician, dr. Cristian Niţescu.

Limita de vârstă pentru lipoaspiraţie

În general, dacă pielea de deasupra ţesutului adipos este de bună calitate şi îşi păstrează ţesutul elastic, astfel încât retracţia pielii post-lipoaspiraţie să fie corectă, contează mai puţin vârsta. Din punct de vedere strategic, se va considera însă ca limită de vârstă pentru realizarea lipoaspiraţiei, populaţia sub 45-50 de ani.

Indicaţii post-operator

Postoperatoriu, pacientul trebuie să poarte, în primul rând, un bandaj compresiv timp de două-trei săptămâni. Dacă se utilizează laserul, nu este însă neapărat nevoie ca acest bandaj să fie purtat mai mult de două săptămâni pentru ca retracţia pielii, sub bandajul compresiv, să se facă în mod corect. De asemenea, este important ca în primele trei-patru zile, pacientul trebuie să evite efortul fizic, pentru ca recuperarea să fie de calitate. „Efortul trebuie reluat treptat după aproximativ patru zile de la intervenţie, ţinându-se însă cont de faptul că pacientul trebuie să evite statul pe scaun şi condusul maşinii, iar pansamentul trebuie să stea cât mai fix şi cât mai etanş”, ne sfătuieşte dr. Niţescu.