Intervenţii laser pentru repararea cicatricilor

Cicatricile reprezintă rezultatul vindecării unor leziuni cauzate de traumatisme, afecţiuni sau intervenţii chirurgicale. În prezent, tehnicile medicale avansate permit repararea cicatricilor folosind intervenţia laser, metodă extrem de eficientă.

Pregătirea preoperatorie pentru repararea cicatricilor

Aspectul unei cicatrici se poate ameliora în decursul timpului, de aceea este indicat să apelezi la procedura de revizuire a cicatricilor după o perioadă de câteva luni sau după un an de la vindecarea rănii. Este recomandat, de asemenea, să eviţi expunerea excesivă la soare şi să foloseşti o cremă cu factor de protecţie solară foarte ridicat. Expunerea la soare poate provoca hiperpigmentarea cicatricii, afectând rezultatul operaţiei.

Procedura de reparare a cicatricilor prin laser

Laserul folosit în repararea cicatricilor îndepărtează stratul superficial al pielii cu ajutorul energiei luminoase pulsate de nivel scăzut sau cu un fascicul luminos continuu. În general, repararea cicatricilor se face cu ajutorul laserului cu CO2.

Posibile complicaţii ale operaţiei de reparare a cicatricilor

În urma intervenţiei de reparare a cicatricilor prin laser pot să apară unele efecte adverse precum înroşirea pielii. Acest fenomen dispare însă în primele două, până la trei luni. Procesul de dispariţie a acestei înroşiri poate persista, la persoanele blonde sau roşcate, până la şase luni.

Perioada recuperatorie după operaţia de reparare a cicatricilor

La finalul intervenţiei se va aplica un pansament steril, care va putea fi îndepărtat după trei zile. Totodată, în primele două, trei săptămâni se va administra un tratament special care va ajuta la prevenirea crustelor. În unele cazuri, după intervenţie pot apărea unele senzaţii de arsură, asemănătoare cu cele solare. După o săptămână de la repararea cicatricilor, pielea devine uscată şi se va exfolia. După exfoliere, se va forma un strat cutanat care, iniţial, va avea culoare roz-roşie. Roşeaţa se va diminua odată cu trecerea timpului.