Dr. Cristian Niţescu – Întrebări frecvente despre chirurgia estetică


În această pagină voi încerca să răspund la întrebările cele mai frecvente care mi se pun de către pacienţi şi de către persoanele interesate sau curioase în ceea ce priveşte chirurgia estetică în general.

Cristian Niţescu – Întrebări frecvente pentru chirurgul estetician

Dr. Cristian Niţescu ne explică de câte feluri se poate face mărirea de sâni, cât durează în medie recuperarea după operaţiile estetice şi de ce factori depinde aceasta, care sunt riscurile şi complicaţiile unei operaţii estetice, precum şi cele două tipuri de contraindicaţii (starea de sănătate a pacientului şi starea psihică).

Vezi pe SănătateaTV acestă emisiune mergând aici.


1. În câte feluri se poate face mărirea de sâni?

Real, mărirea de sâni se poate face doar prin utilizarea implanturilor mamare. Circulă diverse informaţii greşite că unele substanţe naturiste administrate oral ar putea duce, în timp, la „creşterea” sânilor. Nimic mai fals! De asemenea, sunt unii medici care „deţin o tehnică specială de” umplere a sânilor cu grăsime proprie. Este o tehnică folosită frecvent în alte scopuri, pentru „umplerea” unor zone depresionate de la nivelul pielii, dar nu de anvergura sânilor. Deci, practic, în operaţia de mărire a sânilor NU SE UTILIZEAZĂ grăsimea proprie.


2. Cât durează recuperarea după o operaţie estetică?

Perioada de recuperare după o intervenţie estetică este diferită. Depinde de tipul intervenţiei, dar şi de persoana care o suportă. Vârsta, sexul, calitatea pielii, factorii genetici şi ereditari, dispoziţia psihică a persoanei sunt variabile care influenţează durata de recuperare. În general, recuperarea poate varia între 2 zile şi 3 săptămâni, în funcţie de complexitatea intervenţiei estetice.


3. Care sunt riscurile unei operaţii estetice?

Riscurile unei operaţii estetice sunt în general asemănătoare cu cele ale unei operaţii comune. Riscul major în cazul operaţiilor estetice poate fi reprezentat de neîmplinirea aşteptărilor pacientului în ceea ce priveşte rezultatul operaţiei, fapt cauzat fie de o comunicare preoperatorie defectuoase între medic şi pacient, la consultaţie, fie unor aşteptări exagerate din partea pacientului (chirugia estetică remodelează, dar nu întinereşte).

Riscurile legate de actul operator pot fi reprezentate de sângerări, hematoame, infecţii. Aceste riscuri pot fi reduse la minimum printr-o conduită corectă atât a medicului, cât şi a pacientului.

Mai rămân riscurile legate de actul anestezic care, din fericire, sunt foarte rare.


4. Există contraindicaţii?

Există contraindicaţii obiective care sunt legate de starea de sănătate a pacientului, starea sa fiziologică (sarcină, starea postnatală etc.) de eventuale boli asociate, dar şi contraindicaţii relative legate de tipul de pacient (asteptări exagerate, nerealiste, cerinţe „estetice” neobişnuite).


5. Cum trebuie să se pregătească un pacient pentru operaţie?

După ce pacientul a stabilit împreună cu doctorul estetician că va urma să se opereze, pacientul trebuie să ştie că, în cazul unei anestezii generale, nu trebuie să mănânce şi să bea nimic în ziua operaţiei și trebuie să-şi facă analizele stabilite de către medic. De obicei trebuie să ştie că va sta circa 24 ore internat în clinică şi este avertizat că perioada de convalescenţă postoperatorie este de cel puţin de 3-4 zile.

De asemenea, cu circa 2 săptămâni înainte de operaţie pacientul nu trebuie să ia medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (Aspirină, Nurofen, Vitamina E, etc). În cazul femeilor, trebuie întrerupt tratamentul cu anticoncepţionale cu circa 3 săptămâni înainte de intervenţie.


6. Este posibil să existe un şoc postoperator? Există astfel de cazuri?

Depinde cum definim şocul psihic în general. Acesta poate fi pozitiv, în sensul că pacientul este extrem de fericit că şi-a „schimbat” nasul sau şi-a mărit sânii, etc. Un şoc psihic în adevăratul sens al cuvântului, adică o percepţie negativă a sinelui după operaţie, se poate instala doar la persoanele labile psihic ce au aşteptări exagerate sau nerealiste în ceea ce priveşte rezultatul operaţiei.

Din experienţa mea, din cele peste 1500 operaţii estetice realizate, doar în două cazuri am întâlnit reacţii negative postoperatorii.


7 . Liposucţia e durabilă şi fără regim alimentar?

După operaţia de liposucţie, pacientul trebuie să poarte, după caz, un pantalon, o burtieră sau o vestă de compresie specială timp de trei săptămâni-1 lună 24 ore/zi, apoi încă 3 săptămâni 12 ore/zi.

După liposucţie, timp de cel puţin 6 luni (uneori 9-12 luni) pacientul trebuie să urmeze o dietă hipocalorică cu maxim 1200 calorii pe zi pentru menţierea rezultatului operaţiei.

Dacă în perioada imediat următoare operaţiei pacientul mănâncă necontrolat, fără respectarea unor principii alimentare sănătoase, se poate îngrăşa la loc şi astfel rezultatul operaţiei nu este durabil.


8. Cât timp sunt garantate silicoanele?

Implanturile mamare (de regulă din gel siliconic coeziv) nu au un termen de garanţie, ele pot fi păstrate toată viaţa. Există firme producătoare care dau o aşa-zisă garanţie pe viaţă, dar ea se referă doar la situaţia în care, dintr-un motiv întemeiat (de exemplu – spargerea implantului) trebuie schimbat implantul mamar. În această situaţie, pacientul nu mai plăteşte costul efectiv al implanturilor mamare, dar plăteşte costurile unei noi intervenţii.

În general, se recomandă schimbarea implanturilor după circa 15-20 ani, chiar dacă nu au existat complicaţii în acest interval de timp. După o perioadă îndelungată posibilitatea ca implantul să se spargă este mai mare din cauza faptului că textura implantului îmbătrâneşte.


9. Care este vârsta minimă/maximă pentru operaţiile estetice?

Unele dintre intervenţiile estetice se fac, de obicei, la o vârstă tânără (rinocorecţia, urechi decolate, sau mărirea sânilor), altele sunt apanajul vârselor mai „coapte”(liftingul facial, abdominoplastia), altele se pot face aproape la orice vârstă (liposucţia). Nu există o vârstă ideală pentru efectuarea unei operaţii estetice, fiecare pacient având propria imagine despre sine. Vârsta ideală este reprezentată de momentul în care motivaţia pentru efectuarea operaţiei este puternică, întemeiată, rezultatele asteptate sunt realiste şi implicaţiile fizice şi psihice sunt pe deplin înţelese de către pacient.


10. Operaţiile estetice necesită spitalizare? Cât timp?

În general, dacă operaţia se realizează sub anestezie generală, spitalizarea este de 1 zi. Extrem de rar, dacă este vorba de o abdominoplastie, de exemplu, starea pacientei poate fi urmărită în clinică timp de 48 de ore. Dacă intervenţia necesită doar anestezie locală, atunci ea se realizează în regim ambulatoriu (se pleacă acasă după operaţie).


11. În cât timp dispar cicatricile?

Cicatricile, în chirugia estetică, sunt cât mai ascunse, cât mai mici, dar necesită o atenţie sporită din partea pacientului, timp de 6-12 luni postoperatorii. Ele nu trebuie expuse la apă fierbinte, soare sau frig pentru că temperaturile extreme pot influenţa negativ cicatricea. La circa 95% dintre pacienţi,  cicatricea  este normală, iar după circa 9-12 luni de la operaţie, cicatricea se menține suplă şi foarte puţin vizibilă. La un procent foarte mic de pacienţi (sub 2-3), independent de chirurg, de materialul de sutură sau de factorii externi, se pot forma cicatrici hipertrofice sau cheloide, dar care, din fericire, se pot trata pentru ca pielea să revină la „normal”.


12. Toate intervenţiile lasă cicatrici?

În general, orice intervenţie chirugicală, chiar şi estetică, este urmată de formarea unor cicatrici, dar care sunt, în timp (1 an), foarte puţin vizibile. Sunt unele intervenţii, rinoplastia de exemplu, care aproape că nu lasă nici o cicatrice. Evident că injecţiile de înfrumuseţare (toxină botulinică, fillere, etc) nu lasă deloc cicatrici.