Reducţia mamară – micşorarea sânilor

Reducţia mamară este o operaţie estetică prin care se micşorează sânii mari şi lăsaţi. Femeile care apelează la o astfel de intervenţie sunt cele care prezintă o hiperdezvoltare a zonei mamare, anomalie care duce la pierdereaa elasticităţii pielii şi la lăsarea sânilor.

Pregătirea preoperatorie pentru operaţia de reducţie mamară

Dincolo de analizele medicale recomandate uzual, este necesară şi efectuarea unei mamografii sau a unei ecografii care să permită vizualizarea ţesutului glandular şi adoptarea unui plan terapeutic corespunzător. Este recomandat, de asemenea, ca în perioada în care alegeți să apelaţi la operaţia de micşorare a sânilor, să aveţi o stare de sănătate generală bună. Totodată, nu este indicată administrarea de aspirină sau anticoncepţionale deoarece coagularea sângelui poate fi influenţată.

Intervenţia chirurgicală de reducţie mamară

Intervenţia chirurgicală constă în efectuarea unei incizii prin care va fi înlăturat surplusul de ţesut glandular. Areola mamară va fi repoziţionată, iar sânii vor fi ridicaţi. Incizia va fi plasată într-o zonă mai puţin sensibilă a sânului, fiind similară cu cea efectuată pentru operaţia de mastopexie. Anestezia folosită în cazul unei asemenea proceduri este cea generală. În ceea ce priveşte durata intervenţiei, operaţia de acest tip se poate întinde pe o durată de aproximativ trei-patru ore (atunci când se intervine la ambii sâni).

Posibile complicaţii ale reducţiei mamare

Complicaţiile care pot apărea sunt cele întâlnite la majoritatea operaţiilor estetice: producerea unor infecţii, hematoame, sângerări sau modificări de sensibilitatea a mamelonului. Cicatricile rezultate în urma acestei intervenţii sunt mai mari decât la un implant mamar.

Recuperarea după reducţia mamară

Recuperarea totală, însemnând capacitatea de a relua orice activitate, indiferent de efortul fizic depus, poate dura până la trei luni. Munca de birou, cea care nu presupune o activitate fizică solicitantă, poate fi reluată după o săptămână sau două. Cu toate acestea, medicul va fi cel care va stabili perioada de recuperare, analizând întregul context medical.

Micşorarea sânilor este o procedură frecventă, foarte multe femei alegând să-şi schimbe aspectul sânilor

Puteţi viziona, pe SănătateaTV.ro, o emisiune despre operaţia de implant mamar şi partea I şi partea a II-a ale unei operaţii de mamoplastie.