Rinoplastia


Rinoplastia este o intervenţie chirurgicală de natură estetică prin care se modifică forma sau dimensiunea nasului, restructurând piramida nazală şi redându-i aspectul natural. Operaţia de corecţie a nasului se poate face fie cu scop estetic, fie din nevoia de a rezolva unele probleme ale aparatului respirator.

Pregătirea preoperatorie pentru intervenţia de rinoplastie

Toate datele privind pregătirea pentru operaţia de rinoplastie se vor discuta cu medicul chirurg, cel care urmează să efectueze intervenţia. Recomandările pe care le vei primi vor fi legate de adoptarea unei anumite diete, de renunţarea la fumat, de administrarea de aspirină, vitamina E sau anticoncepţionale. Unii specialişti indică suplimentele de vitamina C care pot ajuta în procesul de cicatrizare.
Rinoplastia este o procedură frecventă, care nu presupune riscuri majore şi care poate ajuta atât la rezolvarea unor complexe de ordin estetic, la modificarea formei nasului, cât şi la înlăturarea unor anomalii ale aparatului respirator. Atunci când te hotărăşti să apelezi la o asemenea intervenţie, este recomandat să te informezi şi să ceri părerea unui medic de specialitate care te poate ajuta în privinţa tuturor incertitudinilor.

Intervenţia chirurgicală în rinoplastie

Rinoplastia este una dintre cele mai obişnuite proceduri chirurgicale estetice care ajută atât la redarea frumuseţii facialecât şi la eliminarea problemelor de ordin funcţional. Intervenţia se efectuează sub anestezie generală şi durează în jur de două ore. Rinoplastia constă în executarea unei incizii în interiorul narinelor, chirurgul urmând să acţioneze asupra structurilor osoase, creând un nou schelet pe care, mai apoi, va remodela pielea. La finalul operaţiei se va aplica o atelă care să ajute la menţinerea noii forme a nasului.

Posibile complicaţii ale operaţiei de rinoplastie

Complicaţiile care pot apărea în urma operaţiei de corecţie a nasului sunt minore şi depind în mare măsură atât de reacţiile postoperatorii individuale, cât şi de experienţa şi priceperea medicului care a efectuat intervenţia. Posibilele complicaţii sunt legate de prezenţa unor mici sângerări sau echimoze.

Recuperarea după operaţia de rinoplastie

Recuperarea totală în urma operaţiei de rinoplastie poate dura în medie două-trei săptămâni. Pacientul se poate întoarce însă la activităţile sedentare care nu presupun un efort fizic excesiv, în maxim o săptămână. Medicul este cel care îţi poate recomanda un program corespunzător, gradual şi care să nu îngreuneze procesul de vindecare. Principalele indicaţii sunt referitoare la evitarea activităţilor solicitante din punct de vedere fizic, a expunerii la soare şi la încercarea de a nu a lovi, freca sau sufla nasul. În toată această perioadă destinată recuperării este foarte important să menţii legătura cu medicul, raportându-i toate modificările sau neplăcerile apărute. E de preferat ca pacienta să evite purtatul ochelarilor de soare sau de vedere minim 2 luni postoperator.

Click pentru a viziona operaţia de rinoplastie, pe SănătateaTV.ro  şi o emisiune despre recuperare şi întreţinere.